Preventieve werkplekinstructies na verhuizing

Wauw, wat een mooi aanbod voor alle werknemers: preventieve werkplekinstructies op hun nieuwe werkplek. Op vrijdag krijg ik telefoon van de personeelsfunctionaris: 'Vanaf maandag gaan we verhuizen, kan jij direct langskomen om alle medewerkers een instructie te geven over het gebruik van het meubilair en de juiste instellingen?'

Tijdens het telefoongesprek bedenken we samen dat de afdelingen per groep van maximaal 15 personen een instructie / voorlichting krijgen over het goed instellen van hun bureaustoel en de bureauhoogte. Zo kunnen ze vanaf dag 1 goed gebruik maken van het meubilair. Het plan is om na de instructie een ronde te maken langs alle medewerkers om te kijken of het instellen van de bureaustoel en het bepalen van de juiste werkhoogte van het bureau gelukt is. Op maandag zijn de meeste medewerkers aanwezig, maar misschien is het goed om de instructie over 2 dagen te verdelen, om de medewerkers die op maandag niet aanwezig zijn ook een mogelijkheid te geven de instructie bij te wonen. Een goed idee, vond de personeelsfunctionaris. Dus op maandag sta ik op de stoep.

De medewerkers zijn allemaal druk met hun eigen spullen, die nog uit de verhuisdozen gehaald moeten worden. De werkplekken worden gereed gemaakt, door het aansluiten van de beeldschermen of laptop op de beugels en de inrichting van hun bureau met de persoonlijke spullen. Gelukkig hebben ze ook even oren naar een instructie over het instellen van de bureaustoel. We starten met een groep van ongeveer 15 medewerkers. Gewoon op de werkvloer, op een open plek, schuiven we een aantal bureaustoelen dichterbij en alle medewerkers komen om me heen staan. Alle knoppen van de stoel laat ik zien, hoe werken ze en op welke manier zit ik goed op de stoel. Zo komt zithoogte, zitdiepte, rugleuning, armsteun en de dynamiek van de stoel aan bod. Daarnaast vertel ik ook over de bureauhoogte en het gebruik van de middelen, zoals het toetsenbord en de muis en de plaatsbepaling van het beeldscherm. Ook het gedrag op de werkplek komt aan bod, zoals de gezonde manier van werken door regelmatig op te staan en te lopen, voor een goede doorbloeding en het kunnen afvoeren van afvalstoffen.

Na 20 minuten is de instructie klaar en gaan de medewerkers hun eigen werkplek instellen. Zo ga ik een aantal afdelingen langs en vertel ze het verhaal over hun nieuwe meubilair. Ook komen er vragen over het instellen van de autostoel, van medewerkers die veel onderweg zijn met hun leaseauto. Ook hier is ruimte voor. Met een aantal medewerkers kijk ik mee naar de autostoel en de mogelijkheden. Wat goed om te horen dat medewerkers eerder vertrekken, zodat ze onderweg tijd hebben om even te pauzeren en uit te stappen. En helaas zijn er ook medewerkers die lichamelijke klachten krijgen door de lange autoritten, terwijl aan de instellingen van de autostoel of stuur weinig te veranderen is. Een proefrit maken voor de keuze voor een nieuwe leaseauto is dan mijn enige advies...

De maandag wordt gevuld met alle instructies en de personeelsfunctionaris en ik besluiten om op dinsdag langs de werkplekken te gaan om te kijken of het gelukt is met het goed instellen van de werkplek. Op dinsdag zijn veel werkplekken prima ingesteld. Een paar bureaus mogen nog iets lager gezet worden, ik leg hier en daar nog eens uit waarom dynamisch en actief zitten zo belangrijk is en voor een enkeling die op dinsdag gestart is behandel ik de hele instructie. Op deze manier zijn alle medewerkers voorzien van de juiste informatie over hun nieuwe meubilair en weten ze waar ze eventueel de informatie kunnen terugvinden. De organisatie krijgt namelijk een instructie van de werkplek die op maat is geschreven naar hun nieuwe meubilair.

Wat fijn om een organisatie zo te kunnen helpen met hun vraag om de medewerkers te instrueren over de werkplek. En voor mij is het super om ook langs alle individuen te kunnen gaan om persoonlijke vragen te kunnen beantwoorden en ervoor te zorgen dat deze medewerkers zo min mogelijk klachten krijgen van hun werkzaamheden op de zittende werkplek. Ook de personeelsfunctionaris was erg tevreden met het resultaat. De medewerkers waren erg enthousiast over het feit dat ze zo persoonlijk werden ingelicht. Een mooi resultaat voor alle betrokkenen dus!

De organisatie in dit verhaal is Geonius BV. Geonius heeft veel aandacht voor de gezondheid en vitaliteit van de medewerkers. Zo zijn ze dit jaar door ONVZ zorgverzekeraar genomineerd als Limburgs Vitaalste bedrijf!

Meer weten over preventieve werkplekinstructies voor uw medewerkers? Ik kom graag een keer langs om uw wensen te bespreken!

Tot horens, mails en ziens! Yoke.